Tuesday, December 1, 2009

Experienta asiatica la Londra

Pentru un vegan/vegetarian, oriunde ar calatori in lumea civilizata, bucataria orientala (de la Orientul apropiat si pana la cel mai indepartat) este o adevarata plasa de salvare gastronomica. Nu se poate sa intri intr-un restaurant - fie el arabesc, chinezesc, japonez, indian sau thailandez - si sa nu gasesti feluri absolut savuroase preparate numai si numai din vegetale.

La Londra, de aceasta data am apucat sa incerc 3 astfel de restaurante: un indian si doua thailandeze (mancarea thailandeza, cu bogatia ei de arome exotice, mie mi se pare cea mai buna din lume). Am fost si la un japonez - Yo! Sushi (cel din Selfridges) - dar fiind mai mult un fel de fast food, nu se pune (cu tot dragul pentru lantul cu pricina).

Indianul se numeste Chutney Mary si este unul dintre cele mai bune restaurante cu acest specific din UK. Nu tocmai central pozitionat, a meritat sa mergem pana acolo. Locul arata absolut superb (au si o gradina acoperita, unde te relaxezi intre perne), iar mancarea este de vis (dupa cum se vede in fotografia facuta chiar acolo). Am luat supa traditionala mulligatawny delicios de spicy, curry cu chiftelute de ciuperci, cartofi picanti rumeniti in cuptor, orez aromat si naan (un tip de paine indiana). De baut am cerut un ceai de menta si mult m-am bucurat sa primesc o infuzie de menta proaspata...

Primul thailandez la care am mers e Mango Tree, un restaurant multi-premiat, catalogat pe unele site-uri chiar ca No. 1 Thai in London, unde mancarea a fost incredibil de buna, iar atmosfera incredibil de... absenta. Nu va luati dupa fotografia zen alaturata (desi este cat se poate de reala, facuta cu manuta mea) - inauntru la Mango Tree e lumina ca ziua-n amiaza mare si zgomot ca la pub (desi decorul este foarte stilish, modern si sofisticat, iar lumea buna si eleganta). Daca mergi acolo pentru o cina romantica (asa cum am facut eu) asta te poate dezamagi, dar daca te duci cu grupul de prieteni (asa cum erau mai toti mesenii) s-ar putea sa fie exact ce trebuie!
Sigur EXACT CE TREBUIE e mancarea de la Mango Tree. Eu am luat o supa Thom Ka cremoasa, fina, ireala, un Gaeng Kiew Wan Pak (adica green curry with pea aubergines and mixed vegetable) cu jasmine organic brown rice si desertul din foto: spicy mango sorbet on coconut rice. Totul a fost o nebunie pentru papilele gustative - o dovada clara ca mancarea vegana poate fi geniala!

Benja (din pacate nu au site), ultimul local vizitat, este the tiniest lovely thai restaurant. Perfect situat in Soho, fix in capatul faimoasei Carnaby (17 Beak Street), Benja are numai 8 mese si poate gazdui maxim 16 oameni. Fata de Mango Tree, aici atmosfera este super romantica - se mananca la lumina lumanarilor, oamenii vorbesc in soapta, se aude in surdina asian-flavoured lounge music...
Mancarea este foarte buna, dar trebuie sa recunosc ca, in comparatie cu cea de la Mango Tree, nu e la fel de senzationala.
Oricum merita vizitat, pentru un moment de rasfat thailandez, la final de shopping turbat pe Oxford, Regent si Carnaby...

Clar o sa-mi fie dor de Londra...

2 comments:

Unknown said...

Ce minunat la mancarea asiatica in mod special, personal favourite :), sa descoperi cat de multe poti sa faci de fapt doar din legume, mirodenii si asortari infinite.. Felicitari pentru blog. The storyteller has now entered the scene. :)

G. said...

Multam, Sabina! :)
Pentru mancaruri asiatice home-made, check si blogul lui Florin- Crazy Mother Cooker.
Pup!