Monday, December 14, 2009

Supa crema de sparanghel cu busuioc

Dupa abaterea din weekend, astazi am simtit nevoia sa fiu foaaaarte riguroasa cu dieta mea. Asa ca la pranz am mancat salata cu legume, iar acum, seara, am gatit supa de... legume :)

Pentru ca-mi doream ceva deosebit, am ales sparanghelul - o leguma pretentioasa, considerata o delicatesa (asa cum am aflat aici). Legatura de sparanghel (vreo 15 tulpini) am luat-o de la supermarket-ul Nic din Piata Dorobanti (acolo au mai mereu tot felul de legume deosebite, pe care nu le vezi atat de des in alte magazine). Pentru supa mi-au mai trebuit:
- 3 tulpini de telina (de la Carrefour)
- 2 cartofi si jumatate de ceapa bio (BioGood)
- 3 cani mari de supa facute din apa si 1 cub de "vegetable bouillon" organic (BioGood)
- 1/2 cana de smanatana de soia si 1/2 cana de lapte de soia, ambele bio, de la Ki-life (se poate si doar cu 2 cani de lapte, dar atunci trebuie sa adaugati 1 lingurita de faina)
- 1 varf de lingurita de busuioc uscat bio (Plafar) - nu mai mult, ca sa nu umbreasca gustul fin al sparanghelului
- 1 lingurita ulei de masline special pentru gatit (Oliviers & Co.)
- sare si piper, dupa gust

Procesul de preparare a fost foarte simplu si a durat doar 30 de minute.
Am taiat in cubulete sparanghelul, telina si cartoful si le-am pus pe toate la fiert in cele 3 cani de supa. Separat am tocat ceapa, am calit-o in ulei de masline si am adaugat-o peste restul legumelor.
Dupa 25 de minute fiertura a fost gata, asa ca am luat-o de pe foc, am lasat-o sa isi astampere un pic caldura si apoi am pasat-o in blender exact cat sa devina o crema groasa.
Am pus crema astfel obtinuta inapoi in oala de supa, am adaugat si restul ingredientelor si am lasat totul pe foc inca 2 minute, pana a inceput sa clocoteasca.

Eu am servit supa ornata cu cateva fire de chives (inteleg ca traducerea e arpagic). Va recomand sa o mancati dupa ce se racoreste, ca sa ii puteti simti savoarea tuturor ingredientelor.
Nutrilicios!

4 comments:

Anonymous said...

suna grozav. demult imi doream sa incerc o reteta cu sparanghel, dar cred ca ma intimida, poate tocmai pentru ca este considerat asa o delicatesa...dar postul tau m-a inspirat si incurajat sa pun in aplicare si eu ceva similar in curand :)

G. said...

Nici nu stii cat ma bucur! Cu curaj inainte :)

Unknown said...

In loc de telina de la Carrefour, poti incerca telina bio de la biomania, cred ca e mai potrivita in context.

G. said...

Multam mult de pont! N-am stiut ca se gasesc tulpini de telina bio! O sa-mi iau! :)