Saturday, December 5, 2009

Curry thailandez cu cartofi dulci + bonus!!!

Incurajata de aventurile culinare ale lui Crazy Mother Cooker si cu dor de mancarea asiatica pe care o savuram nu mai departe de acum cateva zile, azi m-am hotarat sa gatesc thai. Ca de obicei, nu am urmat o reteta anume, ci m-am documentat, am citit mai multe, si apoi am facut reteta mea.

Rezultatul a fost incredibil, o bogatie de arome tipic thailandeza, care l-a innebunit in sensul cel mai bun pe iubitu', iar pe mine m-a facut sa ma simt tare mandra de abilitatile mele de chef :)

Reteta este foarte usor de facut si nu mi-a luat decat 30 de minute. Pentru o cina in doi am folosit:
- 250 g de orez integral bio (de la BioGood)
- 1 cartof dulce destul de mare (cumparat chiar azi de la supermarketul Nic din piata Dorobanti), curatat de coaja si taiat cuburi de cca. 1 cm; probabil ar merge si cartof obisnuit sau dovleac
- 1 catel usturoi si 1 ceapa medie (bio, de la BioGood) taiate marunt
- 2 lingurite de ulei de cocos (de la Ki-life din piata Amzei)
- 1 lingura zdravana de pasta red curry
- 250 ml de lapte de cocos
- 2 linguri sos de soia
- un varf de lingura de ghimbir (toate de la Mega Image)
- un praf de chimion
- sare himalayana (ambele de la Plafar)

Pentru ca dureaza cel mai mult, am inceput cu orezul. L-am spalat putin, iar apoi l-am prajit vreme de 3 minute intr-o lingurita de ulei de cocos. Cand a inceput sa pocneasca usor, l-am inecat cu apa fiarta (in cantitate cam de 2 ori cat orezul) in care-am pus un varf de lingurita de sare si l-am lasat sa fiarba la foc domol.

Trecand la curry, am calit ceapa si usturoiul in uleiul de cocos ramas. Cand au devenit stravezii, am adaugat pasta red curry si am amestecat pe foc inca 2-3 minute. A venit apoi randul cuburilor de cartofi sa ajunga-n oala - le-am tavalit prin pasta picata pret de 4 minute bune. Au urmat un praf de sare, unui de chimion, ghimbirul, una din cele 2 linguri de sos soia si - per il gran finale - laptele de cocos. Totul a fost lasat sa fiarba sub atenta-mi supraveghere pana ce cartofii au devenit fragezi, dar nu sfaramiciosi, si sosul a scazut si s-a ingrosat un pic.

Intre timp am mai aruncat un ochi si peste orez, iar cand apa a scazut mult am adaugat lingura de sos soia pastrata si am amestecat bine ca sa se transforme intr-un sticky rice delicios.

In farfuria incalzita, am servit sweet potato thai curry-ul alaturi de delusoare de orez si patrunjel proaspat. Nu-tri-li-cios!

Nou! SENZATIONAL!!!
Azi, in premiera si in exclusivitate pentru Monoloagele Veganului, iubitu' recomanda vinul! :)
So... de la iubitu' = "sommelier-ul casei" citire:
Aromele exotice, un pic dulci dar savuroase asiatice (mai ales cand au rasfatat un risotto) fac o pereche minunata cu un vin alb, fresh, cu note de pere sau pepene galben. Sunt cateva vinuri chiliene sau frantuzesti care raspund perfect unei asemenea chemari (de la Semillon la Chardonnay sau Blanc de blancs). Noi l-am scos de la rece pe ultimul, de la J.P. Chenet.

2 comments:

Capa said...

acest fel de mancare ma bantuie inca :)))... atat de bun, de savuros... nu-mi revin, nu pot sa cred ca nu mai visez la bisteca aia aproape in sange :)).

G. said...

Sincer - nici mie parca nu-mi vine a crede ca esti asa de into vegan eating :) Da' mama ce ma mai bucur! :)