Tuesday, September 28, 2010

Dip thoughts

Pentru momentele cand aveti prieteni in vizita si vreti sa insotiti cu ceva nelipsitele beri, sau pentru cand pur si simplu aveti chef sa ciuguliti ceva in fata televizorului, nimic nu e mai potrivit ca un perfect dip - parerea mea...

Dip-urile nu-s deloc greu de facut (daca aveti un aparat bun in casa ca acesta pe care il am eu), sunt foarte gustoase, nepretentioase, iar - cu un pic de atentie la ingrediente - sunt si foarte sanatoase! In plus, ca un little guilty pleasure, ai senzatia la fiecare imbucatura ca... parca intingi in farfurie (ce mi-a zis mama intotdeauna ca nu-i frumos, da' ce eu recunosc ca mai fac uneori, pe ascuns, cand mancarea de acasa e fooooarte buna!)

Duminica trecuta eu asa mi-am petrecut amiaza - cu filme bune si dipping (si, rogu-va, nu va ganditi la prostii :))! Am avut niste zacusca de la Bacania Veche (facuta cu un pic de miere - o minunatie!), si moutabal si guacamole facute de mine in casa.

Moutabal - un fel de salata de vinete orientala - a luat un pic mai mult timp, pentru ca-i facut din vinete coapte, iar coacerea dureaza. Pentru mine si iubitu' n-am folosit decat 2 vinete medii, pe care le-am intepat cu o furculita din loc in loc si le-am lasat pe o plita pusa pe flacara de la aragaz (din cand in cand le-am intors, ca sa se faca bine pe toate partile).

Cat timp vinetele se coceau, mi-am pregatit restul ingredientelor:
- 2 linguri de tahini = pasta de susan cumparata de la Mega Image
- 3 linguri de suc de lamaie
- sare
- 1 catel de usturoi zdrobit bine (pana e aproape pasta)
Cand vinetele au fost coapte si moi le-am curatat de coaja, le-am lasat sa se racoreasca si le-am pus in mixerul meu minunat alaturi de toate celelalte ingrediente. Cateva apasari pe buton si moutabalul a fost gata. L-am servit cu putin ulei de masline si patrunjel deasupra, si l-am mancat cu bucati de paine neagra.

Guacamole e inca si mai simplu de facut - cu conditia sa ai in casa minim 2 avocado bine coapte (eu le cumpar cum le gasesc, adica verzi si tari, si le las la temperatura camerei cateva zile, pana sunt numa' bune).

Am taiat cele 2 avocado in jumatati (grija la samburele urias si tare) si am scos cu o lingura toata pulpa (ca sa scap de coaja). Am zdrobit apoi pulpa cu o furculita, pana a devenit aproape ca un piure (nu trebuie sa fie insa prea fin - e mai gustos sa gasesti din loc in loc bucatele intregi de avocado).

Separat am pus in robotelul meu minune:
- 5 rosii cherry (merge si jumatate de rosie taiata in bucati)
- frunzele de la 1 legatura de patrunjel (puteti pune si un pic de cilantro, daca aveti)
- zeama de la 1 lamaie
- sare si piper
- un pic de ardei iute
...si le-am taiat foarte fin.
Amestecul l-am pus peste pasta de avocado si... guacamolele a fost ready to dip. Incercati cu genialele tortilla chips bio de la Mega Image (multam Oana pentru pont!).
Nutrilicios!!!

No comments: