“The animals of the world exist for their own reasons. They were not made for humans any more than black people were made for white, or women created for men.”
Alice Walker
Monday, March 1, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
introspectie in vazul lumii despre calatoria mea spre veganism si alte calatorii...
7 comments:
they exist to be eaten..by other animals or by humans. It´s not rocket science, but it´s science..it´s called a food chain!
Mai in gluma mai in serios, animalele nu fac obiectul unei discriminarii asa cum e cazul man vs woman, black vs white. Si asta se cheama eroare de judecata...e un sofism clasic tip petitio principii.
Problema e industrializarea si asta se aplica inclusiv, mai nou, industriei „bio”.
Iti recomand sa citesti Omnivore´s Dilemma de Michael Pollan.
E si in Kindle version, insa fara Text-to-Speech option.
Salut, Alina! Thanks for the comment.
Apropos de food chain... ce sa zic - in cazul animalelor mi se pare si mie adevarat; ele nu au nici prea multe alte alternative de hrana si nici inteligenta de a se ridica peste impulsuri.
In ce ne priveste pe noi, oamenii, mie imi place sa cred ca le avem pe amandoua :)
Nu asta ne defineste oare ca oameni? Faptul ca putem fi deasupra poftelor si ca avem compasiunea de a vedea "fiinta" din fiecare animal (nu doar din caini si pisici - chiar, ce au ele mai special decat rudele lor mieii sau purceii?!)
Cat despre alternative vs. "necesitatea" de a manca animale... azi nici nu se mai poate pune problema.
Despre treaba cu discriminarea... stii ce e interesant? Nu foarte demult negrii erau in unele parti ale lumii considerati ca "made for whites" - iar acum ni se pare incredibil ca asta a fost posibil. Si azi in unele tari femeile sunt inca tratate ca fiind "made for men" spre indignarea noastra a tuturor.
Cine stie - poate si urmasilor nostri li se va parea foooarte bizar ca vreodata am putut manca alte suflete...
Citatul mie mi s-a parut interesant - iti da de gandit... Nu stiu daca sunt 100% de acord cu Alice Walker, dar... e clar ca-mi da de gandit :)
Salutare din nou,
Nu cred ca e vb de impulsuri la animale, ridicarea deasupra lor ci de conditionare genetica..asa cum si noi am evoluat din 95% carnivori, si avem aparatul digestiv inca construit pt asta, la omnivori.
Da, omul are liber arbitru cu privire la ce mananca atata timp cand mediul inconjurator ii permite...un Nenetz din Siberia va manca foci si reni pt ca e unica lui sursa de hrana, fermierul isi va manca productia proprie..nu sunt de acord cu extremismul...de orice forma..extremismul culinar, gen veganism e un sitem clasic de beliefs, tip religie, rezultatul lipsei unei culturi culinare (gen franta, italia, asia). De aceea curentele extreme au aparut in tari fara identitate culinara: America, Uk etc. care cad prada extrem de usor tuturor trendurilor lansate de marketeri: culinare, vestimentare, estetice, de consum etc Dar e o optiune.
Un francez, iti va rade in nas...un italian sau pigmeul asemenea..gastronomia lor are traditie, are la baza biodiversitatea locala...
Una e sa omori in masa, sa mutilezi genetic o specie..cum se face prin industrializare acum..si noi, prin consumul acestor produse, suntem complici practicilor..
si una e sa mananci, la El Bulli, carne de vitel cu trufe caramelizate, crescut in ferma dlui Ferran AdriĆ si alta sa mananci animalele care se sacrifica pe templele hindusilor din Laos. E o traditie milenara, comuniunea omului cu natura, nu se face abuziv ca in crescatorii in vederea comercializarii.
Cand vb de discriminare, ma refeream la animale...ca nu poti sa compari discriminarea rasiala si sexuala cu cea dintre specii...
Iti recomand vizavi de ideea black vs white sa citesti the Help..kathryn stockett. The food for thought is vegetarian, anyway:)
Nu e nimic rau ca iti da de gandit, doar sa nu cauti informatii si opinii care doar sa iti valideze ur system of beliefs si sa nu fii deschisa mai multor puncte de vedere..asta e extremismul si da, it”s a choice.
Seara buna!
Imi place mult cum pui problema! E o perspectiva total valida dintr-un anumit punct de vedere. Intr-adevar cea mai mare problema in ce priveste relatia cu animalele e industrializarea, consumul abuziv de carne etc.
Eu sunt recent devenita vegana si, recunosc, cred ca sunt in faza oarecum militanta... Imi caut informatii si opinii care sa imi valideze choice-ul - probabil e normal :) Simt nevoia sa impartasesc, chiar sa convertesc :)
De fapt despre asta si e blogul - despre calatoria mea spre veganism: lucruri pe care le aflu si care ma conving, incercari, experiente... esecuri...
Multam mult pentru recomandarile de carti! Pollan era si pe lista mea de must read; de The Help auzisem doar, dar o s-o caut...
Mai treceti pe la noi! :)
and you are proud of that?! ur militant beliefs? where is the critical thinking and analysis?
tu ai luat decizia emotional...pt ca ti se inmoaie inima cand vezi animale sacrificate...esti ca o Brigitte Bardot a Romaniei care se lupta cu guvernul canadian sa nu mai vaneze puzderia de foci ce populeaza zona polara:)
Sau pt ca e in trend ca si bio...de ce nu se cumpara si se sustine productia locala de exemplu? Mai bio de atat nu exista, trust me...
La Whole Foods Market din Kensington de aici merele si mozarella de bivolita sunt produse in ROMANIA:)
In romania e trendy sa se consume bio importat, uitand si amenintand cu disparitia o cultura culinara si modalitati de productie organice, milenare...sa nu mai vb ce mana cereasca ar fi pt economia romaneasca, asa lasa ca fac englezii bani vanzand mozzarela cu 15 lire cutia de 3 bile de branza aici:)
Oamenii iau decizii de cumparare ca oile..vezi la Tv sau in reviste, net ca e cool: se mananca bio, cutare brand e cool...beee...uleiul de masline din peru e cool..beeee...
dar ce gust si ce bune sunt produsele romanesti fata de ce e bio pe piata din vest sau ro!
Sigur ca mai trec, mai ales cand ma enervez:)
Draga mea,
Tocmai cand crezusem ca am ajuns la un numitor comun...
Decizia mea nu a fost luata emotional (am spus de nenumarate ori in blog ca nu din dragoste pentru animale am devenit vegana - desi nu vad de ce am critica oameni care din compasiune iau astfel de decizii: e un argument bun ca oricare altul si e THEIR CHOICE pe care ar trebui sa o respectam), ci rational: sunt vegana din motive de sanatate. Si este una dintre cele mai bune decizii: arat mai bine, ma simt mult mai bine.
Produsele bio made in Romania sunt aproape de negasit din pacate in Romania (blame the stores, if you want, carora le e mai greu se pare sa caute rarii producatori bio romani decat sa importe!).
In piata la noi, legumele de la tarani sunt din pacate tratate cu chimicale de multa vreme interzise in tari civilizate (celebrul DDT este inca la mare rang la tara, pentru ca e foarte, foarte ieftin). Gust bun? Sigur ca au - slava domnului doar la insecticide si ierbicide chimice se limiteaza stiinta taranului roman - n-au ajuns inca la ei legumele si fructele modificate genetic.
Daca tot vorbesti de trenduri: sa stii ca si intoarcerea asta la preparatele traditionale si producatorii locali eco are mai nou un nume cool - se cheama Slow Food si sub aceasta denumire ia amploare fenomenul. Marketingul functioneaza peste tot si e folositor la vremea lui. Nu vad de ce ar trebui sa criticam o idee, doar pentru ca cineva s-a gandit sa-i faca un branding bun care a adus-o din nou in atentia lumii si a facut-o sa devina cumva la moda.
Mie una sincer nu-mi pasa daca din snobism sau din convingere personala adopta cine un trai mai sanatos - singurul lucru important e sa o faca.
Daca te vei uita un pic dincolo de numele trendy "vegan", vei descoperi in acest termen secularul post traditional romanesc si alte obiceiuri alimentare sanatoase stravechi.
Tata-mi povestea cat de rar se manca la noi la tara carne pe vremuri. Poate si de-aia traiau taranii simpli pana la 100 de ani (de-asta si datorita fitness-ului pe care il asigura munca zilnica la camp), in vreme ce boierii care se infruptau cu orice le dorea inimioara si abia se miscau de lene mureau din vreme cam din aceleasi boli din care se moare in masa si azi...
Nu incerc sa conving pe nimeni sa devina vegetarian strict, dar da, incerc sa conving oamenii sa schimbe proportia carne/ legume din farfurie in favoarea celor din urma. Sau sa tina "vegan detox diet" de 2 ori pe an - adica, traditional, ancestral, simplu: sa tina postul crestinesc :)
Nu cred ca nu sunt de acord cu tine, tine insa de argumentatia ce a pornit de la citat...
Evident ca evolutia si non-dependenta de consumul zilnic de carne, care nu e justificat pt ca nu mai face nimeni efort fizic ca in vremea lui Cpt. Caveman, e indicata..
Gastronomia franceza nu inseamna carne in fiecare zi, dar nu inseamna nici deloc carne..
sanatate nu inseamna numai ierburi, ci echilibru si miscare...
vezi taranii de care vorbea tatal tau...pe care eu ii vad cand imi vizitez bunicii...a taia o gaina pt oaspeti e un lucru rar, insa au carne pastrata pe iarna, au alimentatie grasa pt ca muncesc pamantul in munti...si amandoi au peste 85 ani si sper inca multi:)
Cat despre ce e bio in supermarketurile din Ro si chiar si de aici...its just a label, uneori pusa aiurea pe produse care nu au tangenta...si bio e industrializat..sa procure atatea hectare legume, fructe...etc. Ajungem la acelasi echilibru natural daramat sa astampere un consumator care e victima marketingului.
Deosebirea e ca eu chiar vad rostul criticarii unei idei, fie si de marketing..nimic nu trebuie inghitit, fara sa fie mestecat:)
Slow Food e marketat asa pt aceeasi oameni care sunt victime ale dietary marketing, new eating trends si imported bio goods, nu prinde la populatia deja cu traditii si cultura culinara...pt ca ei stiu mai bine si ignora astfel de mesaje. Vezi francezul sau italianul sau asiaticul. O sa vezi si in Japonia:)
Nu cel putin ca eating habit, pt ca o fac de mii de ani, ci doar ca instrument de promovare a unor gastronomii deja intrare in patrimoniul cultural Unesco (italia, franta)
Iar postul ala crestinesc, venit de filiera iudaica, e tocmai necesitatea ca acei oameni din Middle East sa isi elimine toxinele in conditiile unei clime extrem de calde, unde consumul de carne ar provoca boli...
Uite catolicii atat din europa cat si din America latina au alt tip de post..sa renunti pt x zile, cat dureaza postul, la ce iti place mai mult..unul sau doua lucruri. Vb prietenei mele din Brazilia: „am renuntat la sex si Coca-Cola si a fost al naibii de greu:) Postul vostru e f usor...„
Post a Comment