Saturday, January 23, 2010

Buenos Aires a la milaneze

Sa fii vegetarian in Argentina nu-i treaba usoara (iar sa fii vegan e practic imposibil daca esti turist), de vreme ce cele mai multe restaurante sunt de fapt "parilla", localuri specializate in carne la gratar (o curiozitate: parilla inseamna si o forma de tortura, cum am aflat de aici).

Salvarea vine insa din faptul ca argentinienii sunt un popor de imigranti, majoritatea (peste 80%) din Europa, si foarte multi dintre acestia din Italia. Asa ca, dupa restaurantele de carne, bucataria intalnita cel mai des in Argentina este cea cu specific italienesc - iar ea e foarte prietenoasa cu vegetarienii.

In Buenos Aires am gasit doua restaurante italienesti excelente - nu doar prin mancare, ci si prin pozitionare.

Primul este in cartierul Recoleta, cel mai elegant si mai scump cartier din Buenos Aires, unde sunt hotelurile vechi si luxoase, mai toate magazinele de top, foarte multe centre culturale si unde traieste the upper class in capitala Argentinei.

Restaurantul se numeste San Babila, un foarte simpatic local cu terasa situat pe strada R. M. Ortiz 1815. Il recomand cu culdura pentru un pranz gustos si un vin alb tinut la rece inainte de a vizita obiectivul turistic aflat chiar peste drum: La Recoleta, cimitirul cel mai luxos si mai important din intreaga America Latina, datorita personalitatilor care se odihnesc aici (printre care si Eva Peron), precum si mormintelor (absolut spectaculoase prin grandoarea lor).



Cel de-al doilea resturant este in boemul San Telmo, cartierul care a devenit de-a lungul anilor aproape sinonim cu Tango-ul si unde e foarte pitoresc de venit duminica dimineata, pentru ca se transforma intr-un imens targ in aer liber, asemanator cu Portobello din Londra sau poate mai degraba cu El Rastro din Madrid.



Amici Miei, cel mai romantic loc'sor din Buenos Aires, este pozitionat chiar in Plaza Dorrego, inima San Telmo, pe strada Defensa 1072. Intrarea este ingusta si daca nu esti atent poti sa n-o vezi, iar restaurantul este la etaj, motiv pentru care oaspetii au un view excelent asupra intregii piete si personajelor care isi fac veacul aici.




Pe langa bunatatile pe care le au in meniu, punctul cu adevarat forte al restaurantului sunt cele 4 masute de cate 2 persoane situate in miculete balconase ale cladirii - o poezie! Ne-a placut asa de mult incat am fost la Amici Miei chiar si o a doua data :)

No comments: